Máte rádi karbanátky, ale chcete vyzkoušet něco nového a zdravého? Zkuste zeleninové, které jsou navíc i bezlepkové. Jáhly jsou vyrobeny odstraněním svrchní části prosa setého. Jsou zásadotvorné, bezlepkové, netvoří vařením sliz, proto je vhodné podávat je při zahlenění horních cest dýchacích. Obsahují celou řadu minerálních látek (např. hořčík, křemík, železo, draslík) a vitamínů (např. B1, B2). Mají nižší glykemický index a nejen díky přítomné vláknině působí blahodárně na zažívací trakt.
Suroviny:
(cca 10 placiček) 1/2 hrnku syrových jáhel (namočených ve vodě alespoň na 3h) 1 1/2 hrnku vody 1 velká cibule, jemně nakrájené 3 hrnky rukoly 2 stonky řapíkatého celeru 2 mrkve 1 lžička soli 1 lžička římského kmínu 1/2 lžičky mleté papriky 1/2 lžičky sušeného závoru (nebo lžička čerstvého jemně strouhaného) špetka kajenský pepř 1 1/2 šálku jahelné mouky (nebo jiné bezlepkové)
Příprava:
Rozehřejte troubu na 200°C. Předem namočené a proprané jáhly uvařte v 1 1 hrnku vroucí vody doměkka. Cibuli osmahněte na lžičce oleje (kokosový, olivový apod.). Mrkev, celer a rukolu rozmixujte najemno v mixéru a přidejte k cibuli. Vše krátce povařte doměkka. Zeleninovou směs přendejte do mísy a nechte vychladnout. Následně přidejte uvařené jáhly, sůl, mletou papriku, zázvor a kajenský pepř a jahelnou mouku. Vše pořádně promíchejte. Plech vyložte pečícím papírem. Z jemného lepkavého těsta dělejte rukama placky a ty následně pokládejte na plech. Pečte 10-15min v troubě. Podávejte se salátem. Tip: Zeleninový karboš můžete připravit i jako veggie burger. Celozrnnou bagetku nebo housku rozpulte a z obou stran namažte svým oblíbeným dresinkem (např. ovesná/sójová/zakysaná smetana, česnek, pepř a špetka soli). Obložte salátem, čerstvou cibulí, okurkou a doprostřed vložte zeleninový karbanátek.