Kohoutková je dobrá, ale má i svoje rizika. Bubák číslo jedna: zdroj, potrubí a zástavba. Je dobré vědět, odkud vaše voda pochází a jak se k vám dostane. Je zdroj čistý, berete vodu ze studny, jsou zde spodní prameny?Číst více
Vyberte si typ potraviny
Antioxidanty
Bylinky
Fermentované
Koření
Luštěniny
Maso
Nápoje
Netradiční potraviny
Obiloviny
Ořechy a semena
Ovoce
Pečení
Sladkosti
Superpotraviny
Tuky a oleje
Veganské a vegetariánské
Vitamíny a minerály
Zelenina
Bubáci z kohoutku
Řepkový olej – opěvovaný olejový král?
Autor příspěvku: host
Řepkový olej míval velice špatnou pověst a nyní opět začíná nabývat svou ztracenou popularitu. Po vzoru Německa je doporučován mnoha lékaři jako velmi zdravá alternativa olivového oleje. Mají pravdu? Odpověď není jednostranná, jeho působení na náš organismus opět záleží naČíst více
Sladké mámení – část II
Autor příspěvku: host
Kolik cukru je tedy správně? V dnešní době se průměrná spotřeba cukru pohybuje mezi 120 – 200 gramy na osobu za den, což je 4x-7x více než denní maximum. Pro zdravého dospělého člověka je maximální denní dávka přidaného cukru 30gramů.Číst více
Sladké mámení – část I
Autor příspěvku: host
Víte, kolik sníte za den cukru? A kolik ho sní vaše děti? Je pravda, že většina z nás by asi nejedla cukr přímo z cukřenky, ale asi zas až tak nepřemýšlíme o tom, kolik je ho obsaženo v nápojích, pokrmech,Číst více
Rostliny, které nahradí veganům maso
Autor příspěvku: host
Vegani, ještě víc než vegetariáni, potřebují dobře kombinovat zdroje bílkovin. Jedině při konzumaci všech esenciálních aminokyselin je tělo schopné si vytvořit bílkoviny, které jsou důležité pro správné fungování a stavbu našeho organismu. Zapřisáhlí masožrouti tvrdí, že jedině maso a mlékoČíst více
Sója jako náhražka masa
Autor příspěvku: host
Lze sóju použít jako plnohodnotnou náhražku masa? Dlouho se tradovalo, že sója je díky svému obsahu bílkovin ideální alternativa k masu. V poslední době se ale začínají objevovat polemiky, zda je tato plodina pro nás vůbec vhodná. Jako uČíst více
Kumary
Autor příspěvku: host
jinak označované jako batáty, sladké brambory, v anglicky mluvících zemích je najdete pod jménem „yam“ a ve východní Africe jim říkají „ochránci dětí“, jsou výborným zdrojem beta-karotenu a antioxidantů. Původně pochází z latinské Ameriky a k nám do Evropy jeČíst více
Rostlinné oleje a pečení
Autor příspěvku: host
Bez oleje se často péct nedá. Ale pokud použijeme nesprávný olej na pečení, tak si organismus zbytečně zatížíme a při dlouhodobém používání se to může odrazit na našem zdravotním stavu. O co vlastně při pečení jde? Jde o to použítČíst více
Prášek do pečiva nebo jedlá soda?
Autor příspěvku: host
Prášek do pečiva Prášek do pečiva je složen z jedlé sody, dihydrogenfosforečnanu vápenatého a plnidla ve formě pšeničné mouky (pro bezlepkáře použijte kukuřičnou). Už asi vidíte, kde je zakopaný pes … ano, v tom strašně dlouhém názvu. Poněvadž o jedléČíst více
Dýňová semínka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Máte vysoký krevní tlak? Vysoký krevní cukr? Zvětšenou prostatu? Nemůžete spát? Trpíte stresovým vypětím? Tak šup do obchodu pro čerstvá, nesolená a nepražená dýňová semínka. O dýňových semínkách je známo, že mají mnoho pozitivních účinků. Že jsou protizánětlivá, podporujíČíst více