Mléko, jedněmi zatracovaná, druhými opěvovaná potravina. O mléku už jsme jednou psaly (článek Kravské mléko – potřebujeme ho?) a myslíme si, že dospělý jedinec ho nepotřebuje. A děti? Čtěte dál. Kdy se mléku rozhodně vyhnout: laktózová intolerance, zjevná alergieČíst více
Mají děti pít mléko?
Bubáci z kohoutku
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Kohoutková je dobrá, ale má i svoje rizika. Bubák číslo jedna: zdroj, potrubí a zástavba. Je dobré vědět, odkud vaše voda pochází a jak se k vám dostane. Je zdroj čistý, berete vodu ze studny, jsou zde spodní prameny?Číst více
Rostliny, které nahradí veganům maso
Autor příspěvku: host
Vegani, ještě víc než vegetariáni, potřebují dobře kombinovat zdroje bílkovin. Jedině při konzumaci všech esenciálních aminokyselin je tělo schopné si vytvořit bílkoviny, které jsou důležité pro správné fungování a stavbu našeho organismu. Zapřisáhlí masožrouti tvrdí, že jedině maso a mlékoČíst více
Kumary
Autor příspěvku: host
jinak označované jako batáty, sladké brambory, v anglicky mluvících zemích je najdete pod jménem „yam“ a ve východní Africe jim říkají „ochránci dětí“, jsou výborným zdrojem beta-karotenu a antioxidantů. Původně pochází z latinské Ameriky a k nám do Evropy jeČíst více
Prášek do pečiva nebo jedlá soda?
Autor příspěvku: host
Prášek do pečiva Prášek do pečiva je složen z jedlé sody, dihydrogenfosforečnanu vápenatého a plnidla ve formě pšeničné mouky (pro bezlepkáře použijte kukuřičnou). Už asi vidíte, kde je zakopaný pes … ano, v tom strašně dlouhém názvu. Poněvadž o jedléČíst více
Dýně – vynikající 2 v 1
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Dýně, sezónní oranžová zelenina, představuje skvělou „dva v jednom“ zeleninu. Dýně se dá přidat do všeho. Můžeme z ní připravit skvělé dýňové sušenky nebo muffiny, polévku, ravioli nebo jako pečenou přílohu k masu či rybě třeba s červenou cibulí, česnekemČíst více
Kravské mléko – potřebujeme ho?
Autor příspěvku: host
Asi ta nejlépe položená otázka, raději než zda je pro nás kravské mléko zdravé je, zda ho potřebujeme pít, abychom byli zdraví? Odpověď, na které se shoduje většina odborníků, zní: Ne. To ale neznamená, že musíte mléko ze stravy úplněČíst více