Humus je cizrnová pasta s tahini, jejíž původ sahá do oblasti Středního východu. Cizrna je bohatá mimo jiné na železo, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K a zinek. Tato kombinace napomáhá pevné a silné struktuře kostí.
Hummus 3x jinak
Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Červená řepa vyživuje a čistí krev, obsahuje hromadu antioxidantů a také prospěšnou vlákninu. Skvělá je pro nastávající maninky nebo vyznavače zdravého životního sytlu. Suroviny (pro 4 osoby) 2 středně velké červené řepy hrstka vyloupaných vlašských ořechů (cca 1/3 hrnečku) čerstváČíst více
Dýňová kořeněná pomazánka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Oficiálně se jí říká dýňové máslo, ale s tím naším smetanovým má podobnou jen konzistenci. Doporučujeme ke krekrům, na chleba, k masu nebo třeba jako marmeládu. Máslová dýně, stejně jako i dýně ostatní, je skvělým zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro našeČíst více
Kokosové mléko
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
V době stoupající intolerance mléčných výrobků doporučujeme připravit si doma mléko z ořechů. Suroviny: (na 500 ml mléka) 100 g nastrouhaného kokosu 500 ml horké vody Příprava: Kokos zalijeme horkou vodou a necháme alespoň 2 hodiny namočený. Poté celou směsČíst více
Domácí kečup
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
V rajčatech obsažený lykopen se tepelnou úpravou lépe uvolňuje a tak budou antioxidační účinky tohoto kečupu lepší, než kdybyste jedli syrová rajčata. Suroviny: 10 zralých rajčat špetka soli lžíce olivového oleje Příprava: Rajčata omyjeme, rozkrojíme na půl a dáme naČíst více
Pomazánka z kešu a červené papriky
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Kešu oříšky obsahují spoustu vitamínu B, hořčíku a železa a jsou dobré pro dobrou psychickou kondici. Suroviny: 4 červené papriky 1 balení nepražených, neslaných kešu (100 g) Postup: Papriky nakrájíme na plátky, dáme do trouby, kterou nastavíme na grilování. AsiČíst více
Nakládané citróny
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Suroviny 500 gr chemicky neošetřených citrónů nakrájených na poloviny mořská sůl skleněná nádoba se vzduchotěsným uzávěrem (může být i zavařovačka) Postup Citróny omyjte, usušte a nakrájejte na poloviny. Do sklenice vždy pevně nacpěte či napěchujte 1 vrstvu citrónů a zapypteČíst více
Jam z červené cibule
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Červená cibule je plná antioxidantů, vhodná při alergiích nebo problémech se srdcem. Suroviny: (4-6 porcí) – k sýru, rybě či masu 500gr červené cibule 1 lžička olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě) 3 pol. lž. balsamikového octa 1 pol. lž.Číst více