Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho masoČíst více
Kančí ragú na červeném víně
Menu pro děti na jeden den – bílkoviny, ovoce i zelenina
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

3 jednoduché recepty, které jsou zaměřeny na příjem bílkovin, ovoce a zeleniny. Tyto složky většinou bývá do jídelníčku dostat největší problém. Pohanka i krůta jsou dobrými zdroji komplexních bílkovin, do každého pokrmu nenápadně přidáváme ovoce či zeleninu, aby si vašeČíst více
Karbanátky z bulguru a dýňovo-bramborová kaše
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Bulgur je původem z Turecka, ale čím dál tím víc si oprávněně získává fanoušky i u nás. Bulgur se připravuje z nalámané celozrnné pšenice, která se nejprve nechá naklíčit, pak se krátce povaří a následně usuší. Vysušená zrna se dáleČíst více
Čočkotuille
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Po čočkotu přichází čočkotuille – bezmasá lahůdka inspirovaná Francií s fantastickým nutričním profilem, právě díky přidané červené čočce. Ta je lehce stravitelná, vhodná pro děti a osoby trpící na zažívací potíže. Červená čočka obsahuje spoustu železa, vlákniny a bílkoviny. Suroviny: (pro 2Číst více
Grilování na lehko
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Pokud máte gril, pravděpodobně vás netrápí, zda si opečete maso nebo zeleninu. V případě, že si děláte táborák a krásně nakrájenou zeleninu nemáte kam položit, doporučujeme tyto výtečné zeleninové špízy, které se snadno dají připravit i na proutku. ŠpekáčkyČíst více
Domácí sushi je k letnímu obědu nejlepší
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Řasy, ze kterých se dělá sushi obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, díky čemuž jsou prospěšné pro náš organismus. Například tím, že působí protizánětlivě, jsou dobrými antioxidanty a podporují imunitu. Ale pozor, ať se jimi nepředávkujete. Sushi jako takovéČíst více
Pečená máslová dýně se špenátovým salátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Špenát je účinný v prevenci rakoviny prostaty, dýně zase obsahuje vysokou dávku prospěšného vitamínu A. Suroviny: (Pro 2 osoby) 1 střední máslová dýně 1 svazek špenátu 1 stroužek česneku 1 červená paprika špetka soli 2 lžíce olivového oleje 1/2 lžičky balsamicoČíst více
Pečený kapr s rýžovými nudlemi a špenátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Ryby jsou skvělým zdrojem Omega-3 mastných kyselin a ty nemasožravé obsahují méně těžkých kovů. Suroviny: (2 osoby) – na rybu 1 kapr nakrájený na filety šťáva z půlky citrónu 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje snítka kopru špetka soli –Číst více
Burgery z cizrny a kapusty
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Tentokrát jsme se rozhodly představit recept, který je velmi nenáročný na suroviny, i peněženku, zároveň obsahuje hodně živin. Hodí se skvěle jako svačina na cesty, nebo jako oběd do krabičky do práce. Pro 6 osob Suroviny: 1 baleníČíst více
Salát z čočky a petrželky
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Jednoduchý salát, který zvládnete připravit během pár minut vám dodá energii a pomůže doplnit důležité bílkoviny i omega 3. Suroviny: (2 porce jako hlavní jídlo) 240 g uvařené čočky (může být i z plechovky) 120 g bílých fazolí 1/4Číst více