Upéct perníčky, které nemusí ležet několik týdnů v chladu, než změknou, a zároveň budou zdravější, je docela oříšek. Tyto perníčky jsou zdravější díky špaldové a žitné mouce, které oproti klasické bílé pšeničné mouce obsahují větší podíl bílkovin, nenasycených mastných kyselin,Číst více
Vyberte si recept podle příležitosti
Antioxidanty
Hlavní jídla
Maso
Nápoje
Polévky
Saláty
Sladké
Snídaně
Superfoods
Svačiny
Vánoce
Velikonoce
Perníčky pro opozdilé hospodyňky
Zimní paella po chlapsku (za 5 minut)
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Paella s růžičkovou kapustou a houbami je vynikající alternativou pro chladné měsíce. Růžičková kapusta patří do skupiny brukvovitých, které chrání proti vzniku onkologických chorob, a napomáhají detoxikaci jater. Česnek podporuje imunitu a červená paprika má silné antioxidační působení. A proč chlapiČíst více
Dýňová kořeněná pomazánka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Oficiálně se jí říká dýňové máslo, ale s tím naším smetanovým má podobnou jen konzistenci. Doporučujeme ke krekrům, na chleba, k masu nebo třeba jako marmeládu. Máslová dýně, stejně jako i dýně ostatní, je skvělým zdrojem betakarotenu, který je důležitý pro našeČíst více
Kančí ragú na červeném víně
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho masoČíst více
Lívance s kefírem
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Kefír, který vzniká procesem kvašení, je oproti mléku zdravější alternativou. Byť je jeho chuť nakyslá, vyvolává v zažívacím traktu zásaditou reakci. Napomáhá rozkládat hůře stravitelné látky. Zabraňuje hromadění potravy ve střevech, čímž nedochází k hnilobným procesům. Obsahuje méně laktózy (mléčnéhoČíst více
Menu pro děti na jeden den – bílkoviny, ovoce i zelenina
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
3 jednoduché recepty, které jsou zaměřeny na příjem bílkovin, ovoce a zeleniny. Tyto složky většinou bývá do jídelníčku dostat největší problém. Pohanka i krůta jsou dobrými zdroji komplexních bílkovin, do každého pokrmu nenápadně přidáváme ovoce či zeleninu, aby si vašeČíst více
Karbanátky z bulguru a dýňovo-bramborová kaše
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Bulgur je původem z Turecka, ale čím dál tím víc si oprávněně získává fanoušky i u nás. Bulgur se připravuje z nalámané celozrnné pšenice, která se nejprve nechá naklíčit, pak se krátce povaří a následně usuší. Vysušená zrna se dáleČíst více
Zdravé mlsání pro děti – čokoládová pěna a kokosové makronky
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Mlsání bez cukru, které obsahuje i hodnotné živiny, to jsou makronky z quinoi a čokoládová pěna z avokáda. Quinoa obsahuje komplexní bílkovinu, takže pokud děcka nemají ráda maso, quinoa může sloužit jako skvělý náhradník. Čokoládová pěna svojí konzistencí připomíná Lipánka,Číst více
Čočkotuille
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Po čočkotu přichází čočkotuille – bezmasá lahůdka inspirovaná Francií s fantastickým nutričním profilem, právě díky přidané červené čočce. Ta je lehce stravitelná, vhodná pro děti a osoby trpící na zažívací potíže. Červená čočka obsahuje spoustu železa, vlákniny a bílkoviny. Suroviny: (pro 2Číst více
Grilování na lehko
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Pokud máte gril, pravděpodobně vás netrápí, zda si opečete maso nebo zeleninu. V případě, že si děláte táborák a krásně nakrájenou zeleninu nemáte kam položit, doporučujeme tyto výtečné zeleninové špízy, které se snadno dají připravit i na proutku. ŠpekáčkyČíst více