Bezlepková pohanka obsahuje široké spektrum všech 8 esenciálních aminokyselin (takže jí směle můžete zařadit do jídelníčku místo masa), vlákninu (čistí střeva a snižuje cholesterol), vitamín B3, kyselinu listovou a vápník, fosfor, hořčík, draslík…
Pohanková kaše pro zdravé srdce
Treska a kumara pyré
Autor příspěvku: Monika Novotná
Pokud máte problém se štítnou žlázou a potřebujete do svého jídelníčku přidat víc jódu, zvolte tresku, která je jódem nabitá. Treska tmavá je navíc bežně k sehnání v mnoha supermarketech, které nabízí chlazené ryby a oproti celé řadě „mořských ryb“Číst více
Nadupaná palačinka, co vás odlepí ze DNA
Autor příspěvku: Monika Novotná
Jak už jsme psali v jednom z našich článků, jedním z kamenů v boji proti dně je strava s nízkým obsahem purinů. Proto jsme pro vás připravili jednoduchý a rychlý recept nabitý potravinami, které puriny zrovna neoplývají. Suroviny: (palačinky) 700 mlČíst více
Porridge se švestkami a skořicí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Tahle typicky anglická snídaně Vás zahřeje, podpoří vaše trávení a pomůže regenerovat střeva. Suroviny: (pro 2 osoby) 6 lžic ovesných vloček 300 ml vody (případně domácího mandlového mléka) Hrst švestek 1 rolička skořice, nebo 3/4 čajové lžičky Postup: Ovesné vločkyČíst více
Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Červená řepa vyživuje a čistí krev, obsahuje hromadu antioxidantů a také prospěšnou vlákninu. Skvělá je pro nastávající maninky nebo vyznavače zdravého životního sytlu. Suroviny (pro 4 osoby) 2 středně velké červené řepy hrstka vyloupaných vlašských ořechů (cca 1/3 hrnečku) čerstváČíst více
Zimní paella po chlapsku (za 5 minut)
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Paella s růžičkovou kapustou a houbami je vynikající alternativou pro chladné měsíce. Růžičková kapusta patří do skupiny brukvovitých, které chrání proti vzniku onkologických chorob, a napomáhají detoxikaci jater. Česnek podporuje imunitu a červená paprika má silné antioxidační působení. A proč chlapiČíst více
Domácí sushi je k letnímu obědu nejlepší
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Řasy, ze kterých se dělá sushi obsahují spoustu vitamínů a minerálních látek, díky čemuž jsou prospěšné pro náš organismus. Například tím, že působí protizánětlivě, jsou dobrými antioxidanty a podporují imunitu. Ale pozor, ať se jimi nepředávkujete. Sushi jako takovéČíst více
3x smoothie bez mléka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Smoothie, nebo bychom mohly říct ovocný či zeleninový fresh, ovšem s veškerou dužinou a vlákninou. Skvěle se hodí k snídani, nebo na svačinu. K snídani zasytí více, než například samotné ovoce nakrájené do salátu. Ideální i v případě, že nemáteČíst více
Domácí kečup
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
V rajčatech obsažený lykopen se tepelnou úpravou lépe uvolňuje a tak budou antioxidační účinky tohoto kečupu lepší, než kdybyste jedli syrová rajčata. Suroviny: 10 zralých rajčat špetka soli lžíce olivového oleje Příprava: Rajčata omyjeme, rozkrojíme na půl a dáme naČíst více
Salát z tuňáka
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Salát bohatý na bílkoviny a omega3 mastné kyseliny, které působí v našem organismu protizánětlivě. Suroviny: (2 porce) 1 větší plechovka tuňáka ve vlastní šťávě velká hrst listů z čerstvého špenátu 1 vajíčko, uvařené natvrdo svazek ředkviček lněné semínko kapka lněnéhoČíst více