Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho masoČíst více
Kančí ragú na červeném víně
Mandle tamari
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Mandle jsou zásadotvorné a zlepšují kvalitu vlasů, kůže a nehtů. Suroviny: 50 g neloupaných mandlí 2 lžíce omáčky tamari Příprava: Mandle smíchejte s omáčkou tamari a nechejte je chvilku nacucat. Mezitím předehřejte troubu na 40° C a mandle přesypejte doČíst více
Pečená máslová dýně se špenátovým salátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Špenát je účinný v prevenci rakoviny prostaty, dýně zase obsahuje vysokou dávku prospěšného vitamínu A. Suroviny: (Pro 2 osoby) 1 střední máslová dýně 1 svazek špenátu 1 stroužek česneku 1 červená paprika špetka soli 2 lžíce olivového oleje 1/2 lžičky balsamicoČíst více
Pečený kapr s rýžovými nudlemi a špenátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Ryby jsou skvělým zdrojem Omega-3 mastných kyselin a ty nemasožravé obsahují méně těžkých kovů. Suroviny: (2 osoby) – na rybu 1 kapr nakrájený na filety šťáva z půlky citrónu 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje snítka kopru špetka soli –Číst více
Salát z čočky a petrželky
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Jednoduchý salát, který zvládnete připravit během pár minut vám dodá energii a pomůže doplnit důležité bílkoviny i omega 3. Suroviny: (2 porce jako hlavní jídlo) 240 g uvařené čočky (může být i z plechovky) 120 g bílých fazolí 1/4Číst více
Pečený karas s citrónem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Sladkovodní ryby jsou zdrojem zdravých tuků i lehce stravitelných bílkovin. Zpravidla obsahují méně těžkých kovů než ryby mořské. I když karas nepatří zrovna mezi perly našich vod, při správné úpravě je chuťově velmi dobrý. Jako alternativu lze zvolit kapra. Suroviny: (proČíst více
Marocký jehněčí tažín s bramborami
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Provoňte si zimní večer Marokem. Suroviny (2 Porce) 200gr jehněcí plecko vcelku připadně rozkrojené na 2 kusy 1 červená cibule nakrájená na hrubo 2 stroužky česneku nasekané na hrubo 1 střední brambora omytá se slupkou nakrájená na větší kousky 1Číst více
Krůtí medailonky a červená čočka po indicku
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Červená čočka je jedna z lépe stravitelných luštěnin a přesto vám dodá spoustu živin, bílkovin i vitamínů (např. B). Suroviny: (pro 2 osoby) 400 g krůtích prsou 1 hrneček červené čočky 3 středně velká rajčata 1/2 cibule 1 stroužekČíst více
Marinované tofu s kumaro-dýňovým pyré
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Perfektní kombinace pro vegetariány. Bílkoviny získáte z tofu a dýně s kumarou doplní další potřebné výživné látky, jako třeba vitamín B a železo. Suroviny: (pro 2 osoby) 1/2 malé dýně hokaido 1 kumara 1 balení uzeného tofu (cca 150Číst více
Jam z červené cibule
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Červená cibule je plná antioxidantů, vhodná při alergiích nebo problémech se srdcem. Suroviny: (4-6 porcí) – k sýru, rybě či masu 500gr červené cibule 1 lžička olivového oleje (vhodného k tepelné úpravě) 3 pol. lž. balsamikového octa 1 pol. lž.Číst více