Avokádo je úžasná plodina, která obsahuje hromadu draslíku (dokonce víc než banány), vitamínu K, vlákniny a hlavně mono-nenasycených mastných kyselin. Navzdory vysokému obsahu tuku je avokádo skvělé při problémech s oběhovým systémem, pomáhá eliminovat záněty a může snižovat hladinu špatnéhoČíst více
Bramborový salát s avokádem
Pohanková kaše pro zdravé srdce
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Treska a kumara pyré
Autor příspěvku: Monika Novotná

Pokud máte problém se štítnou žlázou a potřebujete do svého jídelníčku přidat víc jódu, zvolte tresku, která je jódem nabitá. Treska tmavá je navíc bežně k sehnání v mnoha supermarketech, které nabízí chlazené ryby a oproti celé řadě „mořských ryb“Číst více
Porridge se švestkami a skořicí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Tahle typicky anglická snídaně Vás zahřeje, podpoří vaše trávení a pomůže regenerovat střeva. Suroviny: (pro 2 osoby) 6 lžic ovesných vloček 300 ml vody (případně domácího mandlového mléka) Hrst švestek 1 rolička skořice, nebo 3/4 čajové lžičky Postup: Ovesné vločkyČíst více
Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Červená řepa vyživuje a čistí krev, obsahuje hromadu antioxidantů a také prospěšnou vlákninu. Skvělá je pro nastávající maninky nebo vyznavače zdravého životního sytlu. Suroviny (pro 4 osoby) 2 středně velké červené řepy hrstka vyloupaných vlašských ořechů (cca 1/3 hrnečku) čerstváČíst více
Kančí ragú na červeném víně
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Červené víno obsahuje reveratrol, který je známý pro svoje příznivé působení na srdce a cévy. Zvěřina, včetně volně žijících divokých prasat, je jedno z nejzdravějších mas vůbec. Pokud zvíře žije ve volné přírodě, hýbe se a není dokrmováno, je jeho masoČíst více
Mandle tamari
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg

Mandle jsou zásadotvorné a zlepšují kvalitu vlasů, kůže a nehtů. Suroviny: 50 g neloupaných mandlí 2 lžíce omáčky tamari Příprava: Mandle smíchejte s omáčkou tamari a nechejte je chvilku nacucat. Mezitím předehřejte troubu na 40° C a mandle přesypejte doČíst více
Tabouleh
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Záplava vitamínů z čerstvé zeleniny, lehký kuskus skvěle zasytí v horkých letních dnech. Suroviny: (pro 3 – 4 osoby) 1 hrnek kuskusu 2 hrnky vývaru 1 lžíce olivového oleje 2 rajčata 1/2 okurky 1/2 červené cibule šťáva z polovinyČíst více
Pečená máslová dýně se špenátovým salátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Špenát je účinný v prevenci rakoviny prostaty, dýně zase obsahuje vysokou dávku prospěšného vitamínu A. Suroviny: (Pro 2 osoby) 1 střední máslová dýně 1 svazek špenátu 1 stroužek česneku 1 červená paprika špetka soli 2 lžíce olivového oleje 1/2 lžičky balsamicoČíst více
Pečený kapr s rýžovými nudlemi a špenátem
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková

Ryby jsou skvělým zdrojem Omega-3 mastných kyselin a ty nemasožravé obsahují méně těžkých kovů. Suroviny: (2 osoby) – na rybu 1 kapr nakrájený na filety šťáva z půlky citrónu 2 stroužky česneku 2 lžíce olivového oleje snítka kopru špetka soli –Číst více