Humus je cizrnová pasta s tahini, jejíž původ sahá do oblasti Středního východu. Cizrna je bohatá mimo jiné na železo, fosfor, vápník, hořčík, vitamín K a zinek. Tato kombinace napomáhá pevné a silné struktuře kostí.
Hummus 3x jinak
Lněné semínko k snídani 3x jinak
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
O skvělém působení lněného semínka na náš organismus jsme psaly nedávno, tak jen rychle připomeneme, že konzumace dvou lžic denně výrazně zmírňuje negativní projevy menopauzy, podporuje oběhový systém…
Porridge se švestkami a skořicí
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Tahle typicky anglická snídaně Vás zahřeje, podpoří vaše trávení a pomůže regenerovat střeva. Suroviny: (pro 2 osoby) 6 lžic ovesných vloček 300 ml vody (případně domácího mandlového mléka) Hrst švestek 1 rolička skořice, nebo 3/4 čajové lžičky Postup: Ovesné vločkyČíst více
Pomazánka z červené řepy a vlašských ořechů
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Červená řepa vyživuje a čistí krev, obsahuje hromadu antioxidantů a také prospěšnou vlákninu. Skvělá je pro nastávající maninky nebo vyznavače zdravého životního sytlu. Suroviny (pro 4 osoby) 2 středně velké červené řepy hrstka vyloupaných vlašských ořechů (cca 1/3 hrnečku) čerstváČíst více
Perníčky pro opozdilé hospodyňky
Autor příspěvku: Monika Novotná
Upéct perníčky, které nemusí ležet několik týdnů v chladu, než změknou, a zároveň budou zdravější, je docela oříšek. Tyto perníčky jsou zdravější díky špaldové a žitné mouce, které oproti klasické bílé pšeničné mouce obsahují větší podíl bílkovin, nenasycených mastných kyselin,Číst více
Lívance s kefírem
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Kefír, který vzniká procesem kvašení, je oproti mléku zdravější alternativou. Byť je jeho chuť nakyslá, vyvolává v zažívacím traktu zásaditou reakci. Napomáhá rozkládat hůře stravitelné látky. Zabraňuje hromadění potravy ve střevech, čímž nedochází k hnilobným procesům. Obsahuje méně laktózy (mléčnéhoČíst více
Karbanátky z bulguru a dýňovo-bramborová kaše
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Bulgur je původem z Turecka, ale čím dál tím víc si oprávněně získává fanoušky i u nás. Bulgur se připravuje z nalámané celozrnné pšenice, která se nejprve nechá naklíčit, pak se krátce povaří a následně usuší. Vysušená zrna se dáleČíst více
Čočkotuille
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Po čočkotu přichází čočkotuille – bezmasá lahůdka inspirovaná Francií s fantastickým nutričním profilem, právě díky přidané červené čočce. Ta je lehce stravitelná, vhodná pro děti a osoby trpící na zažívací potíže. Červená čočka obsahuje spoustu železa, vlákniny a bílkoviny. Suroviny: (pro 2Číst více
Salát z čočky a petrželky
Autor příspěvku: Iveta Kulhánková
Jednoduchý salát, který zvládnete připravit během pár minut vám dodá energii a pomůže doplnit důležité bílkoviny i omega 3. Suroviny: (2 porce jako hlavní jídlo) 240 g uvařené čočky (může být i z plechovky) 120 g bílých fazolí 1/4Číst více
Salát s avokádem a špenátem
Autor příspěvku: Kateřina Boesenberg
Jedna hrst špenátů obsahuje skoro 20 % doporučené denní dávky vlákniny, což je dobré pro trávení a proti zácpě. Špenát udřžuje nízký krevní cukr a zamezuje přejídání. Přísady: (pro 2 osoby) 200 gramů baby špenátu 1 avokádo 2 lžíceČíst více