Pravidelně cvičíte, meditujete, jíte alespoň půl talíře zeleniny denně, vyhýbáte se sacharidům, žijete v přítomnosti a říkáte si, že vám se civilizační choroby musí vyhnout jako čert kříži? Možná se o sebe pečujete úplně jinak, ale cíl je stejný, vyhnout se infarktu, rakovině a mrtvici. Pokud se o sebe staráte, tak jste na dobré cestě. Zdravé stravě, pohybu a duševní pohodě je někdy třeba pomoci vitamíny či minerály, které v době moderního potravinářství stále více z potravin mizí.
Chceme-li se zaměřit na prevenci civilizačních chorob, neměl by vaší pozornosti uniknout vitamín K2. Pozor, nezaměňovat s jinými formami tohoto vitamínu. Například vitamín K3, synteticky vyráběný, ve větším množství toxický, jako doplněk stravy nevhodný. Vitamín K1, obsažený zejména v zelených částech rostlin, výborný pomocník při srážení krve, skvěle pomůže pokud se vám často dělají modřiny nebo vám teče krev z nosu. K2, je jiný. Najdete ho v živočišných produktech, snižuje riziko rakoviny, infarktu, mrtvice, lámavosti kostí i zubního kazu. Stejně jako K1 se částečně podílí na srážlivosti krve.
Účinek tohoto vitamínu spočívá v tom, že zajišťuje ukládání iontů vápníku na správná místa v těle. Vedle toho ještě kontroluje správné dělení buněk. Co to znamená pro naše tělo? Ionty vápníku se vlivem vitamínu K2 (a vitamínu D) ukládají v kostech a zubech. Kosti se zpevňují, posilují, a lépe odolávají vzniku zlomenin, zlomené kosti se také lépe hojí. To se hodí nejen ženám v menopauze, kdy vlivem hormonálních změn dochází i k řídnutí kostí, ale i aktivním sportovcům, jelikož asi každý zdatný sportovec už někdy slyšel pojem únavová zlomenina. Zuby, které jsou tvořeny zejména vápníkem a fosforem (správně foforečnanem vápenatým) budou dostatečně mineralizované a nebudou tolik podléhat zubnímu kazu.
Díky ukládání volně dostupného vápníku do kostí vitamín K2 zamezuje jeho ukládání v cévách. Do určité míry ho z cév dokáže i vyvázat. Tak dochází k prevenci či zmírnění aterosklérozy, což je zužování a tvrdnutí tepen v důsledku jejich kalcifikace (ukádání vápníku) a nahromadění cholesterolu. Hladinu cholesterolu ovlivňuje nejen strava, ale i stres! Ateroskléroza se může projevit vysokým krevním tlakem a v nejhorším případě vede k infarktu či mrtvici. Pro zajímavost, podle jedné studie denní příjem alespoň 32 mcg vitamínu K2 vedl k 50% snížení kalcifikace cév, 50% snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění a 25% poklesu celkové úmrtnosti.
Onkologická onemocnění vznikají nekontrolovatelným dělením buněk. Vitamín K2 aktivuje v těle bílkoviny, které řídí buněčné dělení a tak pomáhá vzniku takových onemocnění přecházet.
Vyvážená strava je základem pro dostatečný přísun všech vitamínů. Vitamín K2 se vyskytuje buď ve formě získané z fermentovaných potravin (tzv. MK-7, menaquinon-7) nebo ve formě MK-4 z živočišných zdrojů (v případě doplňku však půjde o syntetickou formu). Nejlepším zdrojem MK-7 je tzv. natto, japonský pokrm ze sójových bobů, které byly fermentované pomocí bakterií Bacillus subtilis. Forma MK-4 se nachází ve vejcích, mase či mléce volně se pasoucích zvířat. Velké množství obsahují dále např. husí játra, sýry jako gouda, brie nebo edam.
Pokud nekonzumujete žádnou z výše uvedených potravin, nebo máte předpoklady či prokázaný diabetes, osteoporózu či kardiovaskulární onemocnění, je velmi pravděpodobné, že máte tohoto vitamínu deficit. Doporučná denní dávka je 100 – 200 mikrogramu (mcg) vitamínu K2.